Dagboek blog; Eerste WWOOF weken bij Cortijo de llanos

Geschreven door Leontine

Zoals je wellicht al in de foto’s hebt gezien zijn we begonnen aan ons eerste WWOOF avontuur. Ben je benieuwd wat WWOOF inhoud, lees onze uitleg in het blog WWOOF; werkend de wereld rond. Wil je graag weten wat we tijdens onze eerste WWOOF ervaring hebben gedaan? Lees dan verder!

Eerder schreef ik al dat we op dit WWOOF adres terecht zijn gekomen doordat Miguel, onze host, ons profiel op WWOOF zag en ons uitnodigde om bij hem te komen WWOOF’en. Aangezien het vinden van een eerste WWOOF adres nog niet heel succesvol was tot dat moment en omdat Miguel via whatsapp en na het bekijken van zijn WWOOF profiel een hele gezellige host leek te zijn, hebben we zijn uitnodiging aangenomen en zijn we van 18 april t/m 8 mei bij hem aan het werk. In eerste instantie hebben we afgesproken om 15 dagen te komen en samen te kijken of het van beide kanten beviel. Het bleek een succes, dus we hebben ons verblijf met een paar dagen verlengt, tot we naar de volgende WWOOF locatie gaan.

Aankomst - begin dagboek
Samen met onze host Miguel

Toen we hier op maandag 18 april aankwamen had Miguel heel gastvrij het eten al klaar. Na een heerlijke soep en gebakken asperges, hebben we ons geïnstalleerd in één van de kamers in zijn huis. Deze kamer heeft, heel luxe, een eigen badkamer en (zo bleek na de eerste nacht) een heel prima bed.
Toen wij rond een uur of 10 aanstalte maakte om naar bed te gaan werden we nog net niet uitgelachen. In Spanje ga je niet zo vroeg naar bed, dan begint het leven pas echt. Hierover kregen we later een uitgebreide uitleg met een leuk inkijkje in het Spaanse leef ritme.

Op dinsdag was onze eerste werkdag. Na een korte uitleg over het voeren van de honden en de katten gingen we op weg naar de asperge velden. De asperges zijn grote prioriteit momenteel, want die schieten de grond uit. Aan ons de schone taak om ze op onze eerste werkdag te voorzien van water middels een nog aan te leggen bewateringsysteem. Dus dat hebben we de eerste dag gedaan, buizen gelegd tussen rijtjes asperges. Vervolgens werd de kraan open gezet en mochten wij het veld door springen om de lekken te repareren.
Ik verdenk onze host ervan dat hij dat ons expres liet doen, want het was maar goed dat het die dag warm was, we waren namelijk zeiknat. En je raadt het al, de dag daarna regende het de hele dag. Dus dat mooi aangelegde bewateringsysteem was echt ont-zet-tend nuttig. Deze regen zorgde er wel voor dat we een extra vrije dag te pakken hadden. Ik vroeg onze host of het slecht was voor het land om er met regen op te werken. Zijn antwoord was: “Nee niet slecht voor het land, maar wel slecht voor de mensen”. Een typisch voorbeeld van de spaanse werkethiek; je gaat toch niet de hele dag in de regen door de modder lopen, ben je gek!

Asperges ater geven en hard werken
Waterleiding repareren

Om deze vrije dag goed af te sluiten zou er een vriendin van Miguel langs komen voor het eten. Hartstikke leuk natuurlijk. Zij wilde graag de nieuwe WWOOF’ers van Miguel leren kennen en Engels oefenen. Voor ons is dat natuurlijk een hele toffe manier om ons Spaans te verbeteren en de locale mensen en cultuur te leren kennen. Het werd een heel gezellige avond, zeker omdat er naast de geplande persoon opeens nog 5 andere mensen voor de deur stonden.
Daarnaast zijn de spaanse avondjes met vrienden blijkbaar de uitgelezen gelegenheid om een biertje (of 5) te drinken en zijn ze ook niet vies van een “perro”. Nou dachten wij met ons basis-spaans dat dit een hond was. Maar het bleek dat dat hier de benaming is voor een joint. Dus na een lange avond waarbij we, zeker voor ons doen, veel te laat in bed lagen, stonden we de volgende dag weer “fris & fruitig” op om richting de asperge velden te gaan.

Ik denk dat we de eerste dag goed werk hebben geleverd, want op onze derde werkdag (de regen was eindelijk gestopt) mochten we asperges gaan snijden. Even voor de kenners onder ons, het zijn groene asperges en in tegenstelling tot de witte asperges die in Nederland onder de grond groeien, groeien deze asperges boven de grond en steek je groene asperges niet, maar snij je die simpelweg gewoon op maat af. Na een uitgebreide instructie, over lengte, snijtechniek, welke asperges goed zijn en welke niet, mochten we ze zelf gaan snijden. En blijkbaar ging dat ook prima naar wens, want de dag daarna mochten we de aspergevelden over zonder toezicht. In principe doen we elke dag dezelfde velden, elke dag zijn er namelijk weer nieuw asperges groot genoeg om geoogst te worden.

Asperges plukken

En toen was het alweer weekend. De regel van onze host is dat we op zaterdag en zondag vrij zijn. We hebben nog aangeboden om in het weekend nog wel een dag te werken omdat we een extra vrije dag hadden door de regen. Maar daar wilde hij niks van weten. Hij laat steeds blijken dat hij geen misbruik van ons wil maken en dat we ook echt niet meer dan 5 uur op een dag moeten werken en ontzettend ‘tranquilo’ (rustig aan) moeten doen tijdens het werk.

Omdat de boerderij niet echt in het bruisende centrum van Spanje ligt, laat staan in het bruisende centrum van een stad, hebben we het weekend gebruikt om lekker uit te slapen en bij te komen van alle indrukken van de eerste week. Van deze indrukken bleek het fysieke werk niet eens zo enorm vermoeiend, het constante ontcijferen van de Spaanse zinnen van onze host des te meer.
We hebben wat gelezen, een lijstje geschreven en we hebben nog wat rond gefietst over het land. Met zo’n 17 hectare heeft dat alle potentie voor een beste fietstocht.

Mountainbiken
De weidse omgeving van 17 hectare grond
Omgeving verkennen voor het blog
Fietsen met mooi uitzicht
Uitzicht deze weken vanaf de Cortijo
Amandelbomen overal waar je kijkt

De tweede WWOOF week zijn we begonnen met een promotie! Na een ochtendje asperges plukken en waterleidingen controleren, kregen we na de lunch les in het afwegen en bundelen van de asperges. Een delicaat werkje, want asperges blijken zeer knak-gevoelig. Nadat Miguel een aantal bosjes had voorgedaan mochten we zelf aan het wegen en bundelen. Bosjes van 250 gr, netjes met een elastiekje in een bundeltje gemaakt. Even goed de onderkantjes gelijk en in een piepschuim bak met water zetten. Geen moeilijk werk, wel leuke afwisseling met het asperge snijden op het land. En ik moet zeggen, we zijn een heus dream team, meerdere malen kwam onze host met verbazing kijken dat we toch echt wel erg snel gingen.

Start van de dag - dagboek
Klaar om asperges te plukken!
Asperges wegen - dagboek
Wegen en bundelen

De verdere tweede WWOOF week hebben we bovenstaande indeling van de dagen herhaald. ‘s Ochtends asperges plukken, na de lunch bundelen en weer klaar voor de dag. Deze week hebben we ook het tweede spaanse dinertje meegemaakt, waarbij er wederom meer mensen langskwamen dan initieel aangekondigd. Zou dat een Spaans iets zijn? Deze avond was uiteindelijk super internationaal. Er waren Fransen, Engelsen, Spanjaarden en wij vertegenwoordigden Nederland.

Inmiddels hebben we ook onze vervolg WWOOF adressen bevestigd gekregen. Omdat het bij Miguel wel goed bevalt hebben we in overleg besloten om ons verblijf hier met een paar dagen te verlengen tot 8 mei. Op deze datum rijden we dan verder naar ons tweede WWOOF adres in de buurt van Cartagena. Hier zullen de werkzaamheden waarschijnlijk vooral bestaan uit houtbewerking, schilderen en ander constructie werk om een huis voor te bereiden op gasten. Afhankelijk van of het daar bevalt zullen we daar 4 weken werken, waarna we op 4 juni doorgaan naar een derde WWOOF locatie in de buurt van Malaga. Wat we daar gaan doen is nog even een verassing, maar dat zal je tegen die tijd zeker lezen op onze website.

Tot zover de eerste 2 weken van ons eerste WWOOF avontuur.

Liefs Leontine

Een gedachte over “Dagboek blog; Eerste WWOOF weken bij Cortijo de llanos

Reacties zijn gesloten.