Koken als een ware Spanjaard is iets wat iedereen kan leren. Want eigenlijk is de Spaanse keuken stiekem helemaal niet zo moeilijk. Hieronder een aantal leuke “eigenaardigheden” om je een beetje op weg te helpen. Sommige gebruiken gaan wij zeker overnemen!
Een volledig gerecht uit 1 pan
Een van de aantrekkelijkste aspecten van Spaanse gerechten is dat het bijzonder vaak éénpansgerechten zijn. Ik hou van gerechten waarbij je alleen de ingrediënten bij elkaar gooit, geweldig! Maar ik ben dan ook niet echt een keukenprinses. Ik vind een gerecht enorm geslaagd als het sneller bereid wordt dan dat het opgegeten is. En zeg nou zelf, dat zijn er niet zoveel.
Paella is een mooi voorbeeld van deze manier van koken. Maar ook het verdelen van alle ingrediënten over een ovenschaal is hier algemeen gebruik. Zo heb je vis op een bedje van aardappel, maar ook een ratatouille variant met allerlei groenten en heerlijke kruiden.

Olie
Veel olie! Genoeg olie? Nee, mas, mas, MAS*!
(Mas betekent meer in het Spaans)

Kaas
En wij maar denken dat Frankrijk het land van de kaas is. Nou, in Spanje kunnen ze er ook wat van. En waar we in Nederland voorzichtig wat strooikaas over een gerecht sprenkelen, gaat er in spanje gewoon een halve kaas doorheen. Maar eerlijk is eerlijk, het is wel enorm lekker.
Brood
Spanjaarden eten overal brood bij. Wok? Met brood! Nasi? Met brood! Het enige gerecht dat ze niet met brood eten is pasta. Zoveel koolhydraten in één keer gaat zelfs een Spanjaard te ver.
Het brood dat de Spanjaarden eten is eigenlijk altijd wit brood. Wanneer wij voorzichtig vragen of ze misschien ook meergranen hebben (verstopping, olé!) dan hebben ze dat niet in huis, maar halen ze dat speciaal voor ons, super lief.
Vlees
De meeste Spanjaarden zijn zeker niet vegetarisch. Onze eerste host verraste ons met een heus varkens been zoals alleen de Spanjaarden dat in huis kunnen hebben. Onze tweede host vroeg naar onze voorkeuren qua eten. Toen Charlotte zie dat ze het liefst vegetarisch eet, zei onze host dat we daar eventueel wel uit zouden komen.

Vegetarisch eten
Daar doen ze niet aan in Spanje. Slecht 5 tot 10% van de Spaanse bevolking eet vegetarisch. Dat is aanzienlijk minder dan in bijvoorbeeld Nederland. Maar er is wel een toename te zien in mensen die minder vlees gaan eten.
Mocht je geïnspireerd zijn geraakt om een Spaans gerecht te proberen? Dan hebben we er nog wel een aantal voor je paraat. Wellicht verschijnt er binnenkort wel eentje op onze website 😉
Liefs Leontine