WWOOF; werkend de wereld rond

Je bent pas echt een verhaaltjes schrijver als er verzoekjes komen. En we hebben er eentje binnen hoor! Weliswaar van mijn eigen moeder, maar toch. “Zeg, wanneer komt er eens een blog over wat jullie nou eigenlijk doen en over jullie onderkomen en host?”
In ons blog over de eerste weken van onze reis heb ik het al kort over een boerderij die ons heeft uitgenodigd langs te komen en in het lijstje over typische Spaanse dingen noem ik al even onze host Miguel waar we op dit moment verblijven.
Maar wat doen we nou eigenlijk precies? Wat is WWOOF, waar en bij wie zijn we nu en hoe zien onze dagen eruit. Laten we beginnen met: Waarom?

Waarom WWOOF?

Vanaf het begin van onze reis, eigenlijk al ver voordat we vertrokken, is ons idee geweest om tijdens onze reis een mooie balans te vinden tussen vakantie vieren en werken. Dat vakantie vieren zou wel gaan lukken, daar hebben we al de nodige ervaring in. Maar hoe we het werk gedeelte in gingen vullen vergde wat meer uitzoekwerk.

Wat goed is om te weten is dat we vanaf het begin niet de verwachting en de intentie hebben gehad dat het werk dat we tijdens onze reis doen veel geld zal opleveren. Het zou in ons geval meer dienen als een leuke manier om nieuwe dingen te leren en mochten we er toch wat mee verdienen, dan is dat mooi meegenomen.

Aangezien we onze banen hebben opgezegd, en omdat we natuurlijk een heel jaar niet in Nederland zijn, viel het aanhouden van een “normale” baan af. Maar hoe komen we dan aan “werk”? Na een korte zoektocht op het internet herinnerde Charlotte zich dat ze ooit tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland een platform had ontdekt waar je je kan aanmelden als vrijwilliger om te werken op organische boerderijen; WWOOF.

Wat is WWOOF?

WWOOF staat voor; WorldWide Opportunities on Organic Farms. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is dit een wereldwijd platform dat mensen, vaak reizigers, de mogelijkheid biedt om ervaringen op te doen met het werken op organische boerderijen. Aan de andere kant biedt het platform boerderijen de mogelijkheid om relatief goedkoop mensen te vinden die kunnen helpen bij de (vaak seizoensgebonden) werkzaamheden.

Vrijwilligers en boerderijen maken allemaal een account aan waarop je een leuk verhaaltje over jezelf schrijft en wat foto’s plaatst. Verder is er nog wat ruimte om specifieke informatie te delen over bijvoorbeeld eerdere ervaring die mogelijk relevant is, hoe lang en wanneer je beschikbaar bent en eventuele voedsel allergieën of andere bijzonderheden. Binnen het platform kan je zoeken op locatie, in een lijst overzicht of op de kaart. Na het bekijken van het profiel van de boerderij kan je beslissen of het een goede match is met wat je graag zou willen doen. Vervolgens kan je de betreffende boerderij een ‘Visit request’ sturen waarin je vraagt of ze plek voor je hebben en aangeeft wanneer je graag zou willen komen. Dit verzoek kan vervolgens worden geaccepteerd. En met een beetje mazzel heb je dan een mooie WWOOF-plek gevonden. Nu ik erover nadenk, eigenlijk is het WWOOF-platform best wel vergelijkbaar met Tinder. Je bekijkt een profiel, stuurt een verzoek en met een beetje mazzel vind je een goede match.

WWOOF profiel
Ons WWOOF profiel

Het idee achter WWOOF is dat vrijwilligers een paar uur per dag meewerken op de boerderij, dit komt meestal neer op 5 dagen per week zo’n 5 a 6 uur per dag werken. De werkzaamheden zijn seizoens afhankelijk en kunnen variëren van het planten en/of oogsten van gewassen tot het bouwen van een schuur. Ook wordt van WWOOF’ers verwacht dat ze bijdragen in het huishouden wat neerkomt op een keer koken en af en toe wat schoonmaken. Juist die variatie in werkzaamheden sprak ons zo aan.
In ruil voor de arbeid die je als vrijwilliger verricht, krijgen onderdak en eten. Het onderdak kan een kamer in het huis van de host zijn, maar ook bijvoorbeeld een losse caravan ergens op het land. Eten doe je in sommige gevallen met de host familie, maar het kan ook zijn dat je ingrediënten krijgt en lekker voor jezelf mag koken.

Hoe is onze eerste WWOOF ervaring?

Zoals eerder gezegd, werden we ongeveer 2 weken geleden benaderd door een boerderij. Tot dat moment wisten we zelf niet dat een boerderij ook vrijwilligers kon benaderen, dus dat was een leuke verassing. We hadden zelf namelijk al een stuk of 7 boerderijen benaderd waarvan er 2 ons verzoek hebben afgewezen. Van de overige boerderijen wachten we nu, na 3 weken, nog steeds op antwoord. Het vinden van een boerderij was tot dat moment dus nog niet echt een succes te noemen.
Dus toen we een bericht van Miguel van Cortijo de Llamos kregen waren we direct enthousiast, helemaal omdat zijn Cortijo aardig in de richting lag waarin wij verder wilden trekken en omdat het uit zijn profiel tekst en foto’s een ontzettend leuk persoon leek te zijn.

Dat brengt ons bij waar we ons nu bevinden. Op een ecologisch boerderij, in de buurt van het stadje Huescar in de provincie Granada. Miguel onze host spreekt Spaans en verder niks. Dat was even wennen, maar we gaan met sprongen vooruit kan ik je vertellen!
Uitgebreider verslag van onze tijd op deze boerderij lees je in ons Dagboek blog; Eerste WWOOF weken bij Cortijo de llanos.

Hoe ziet een WWOOF-dag eruit?

Dit is natuurlijk onze eerste en enige ervaring tot nu toe. Maar hier onder lees je hoe onze dagen er de afgelopen weken ongeveer uit hebben gezien. Bij deze boerderij is het momenteel asperge tijd, dat betekend dat het snijden van de asperges en het klaar maken voor de verkoop de belangrijkste taken zijn op dit moment.

8.00: Opstaan en rustig ontbijten. Onze host ontbijt met oploskoffie en een sigaret, maar wij hebben wel graag iets in onze maag voor we het land op gaan.
9.00: Rustig aan de werk spullen pakken en richting het land rijden. Rijden? Jazeker, met de auto, het is tenslotte 400 meter lopen, en je wil natuurlijk niet al moe aan je werkdag beginnen.
11.30: Lunch! Uitgebreid in het huis een lekkere lunch bereiden. En dat mogen we lekker rustig aan doen, want we hebben er de tijd voor.
12.30: Nog even een paar uurtjes aan het werk (anders komen we natuurlijk nooit aan die 5 uur werken per dag).
14.00: Vrij! Omdat wij, volgens het WWOOF principe, maar 5 uur hoeven te werken zijn we heel op tijd weer klaar met de werkdag. Maar we hebben al gemerkt dat onze mede asperge-plukker die wordt ingehuurd (en betaald) ook rond 15.00 de spullen alweer inpakt.
15.00: Siësta! Elke dag rond een uur op 3 kondig onze host aan dat hij een kleine siesta gaat doen. 5 minuten later horen we hem dan vol overgave snurken. Na een uurtje of 2 is hij weer wakker en gaat hij fris nog weer een paar uur aan het werk (vaak de verkoop van de asperges).
21.00: Avond eten. Dit is voor ons Nederlanders natuurlijk ondenkbaar laat voor het avondeten. Maar als je het Spaanse werk ritme aanhoudt, wat voor een groot deel wordt bepaald door de seizoenen en de temperaturen buiten, dan is het eigenlijk heel logisch.
Onze host vertelde dat het voor Spanjaarden, zeker in de zomer, geen uitzondering is om tot een uur of 2 ‘s nachts met hele families buiten aan een lange tafel van een diner te genieten. De temperaturen zijn dan immers een stuk aangenamer dan overdag. Toen we dit hoorden verklaarde dat opeens ook de dagelijkse siesta, je moet je slaap toch ergens vandaan halen.

Onze mening tot nu toe…

Werken op de WOOFF manier blijkt niet echt werken, maar meer een hele toffe manier om onszelf echt onder te dompelen in een andere cultuur. Tijdens onze eerste ervaring, waarover je meer leest in onze Dagboek blog; Eerste WWOOF weken bij Cortijo de llanos, hebben we al meer Spaans geleerd dan tijdens de hele voorbereiding op onze reis. (Al zijn we maar wat blij met de lessen die we vooraf via Duolingo hebben gevolgd).
Wanneer je in huis woont met een authentieke Spanjaard kom je opeens terecht in spontane etentjes waarbij, in plaats van de vooraf aangekondigde 1 persoon, er opeens 5 extra personen aan de keukentafel zitten, je krijgt allerlei authentieke Spaanse gerechten voorgeschoteld en je wordt meegenomen naar zijn vrienden die in een echte grot-woning wonen.

Wat ons betreft is WWOOF de perfecte manier om een land en haar bewoners écht te leren kennen.

Liefs Leontine